i just want to lose a couple pounds

Häromdagen i Bryans klass, Campaign Design, så hände nåt som gjorde mig ledsen. Den här diskussionen om hur unga tjejer ser på sig själva kroppsmässigt är alltid aktuell, tycker jag. Det går inte ur tiden förrän vi gjort något för att förändra det. Och jag garanterar er, finns det någonting jag kommer viga mitt liv åt förutom reklam så är det att försöka få unga tjejer att förstå hur vackra dom är.

Vi försöker alltså sälja Skinny Cow-glass nu i den klassen. Det är en glass som bara har 140 kalorier, vilket jag fått förklarat för mig är väldigt lågt och bra. Vi har ätit den också, smakar gott, om än inte lika krämig som vissa andra sorter. Bara att försöka sälja en dietprodukt känns obekvämt för mig. Jag skulle aldrig gå in på spåret "köp den här, så blir du smal!" eller liknande. Jag har alltså haft två väldigt nära kompisar som haft ätstörningar, nu slåss min syster mot det också. Det har alltid varit svårt för mig att acceptera att JAG är den onormala i vårt kompisgäng hemma. Jag, som inte dricker äppelcidervinäger för att gå ner, jag som inte springer innan frukost för att det bränner flest kalorier, jag som fan knappt ens vet vad en kalori är, JAG är den onormala. Då vet man att nåt gått åt helvete fel.

I klassen häromdagen under pågående kritik för Skinny Cow så reagerade jag på en tjejs ad och sa att jag tycker det är skamligt att försöka sälja glass till tjejer genom typ "ät den här, så slipper du spy efteråt". Läraren vände sig mot mig. Han sa: "Jag garanterar dig att varenda tjej i det här klassrummet vill gå ner i vikt". Jag såg honom rakt i ögonen och sa bestämt: "Nej". Han sa "Då är du den enda". Och vad händer? Alla tjejer i klassrummet håller med. Jag är den enda som inte vill gå ner i vikt.

Jag fick kämpa för att hålla tillbaks tårarna. Såg mig om i klassrummet på alla dessa tjejer som nickade och höll med, och ni förstår, det här är smala tjejer. På riktigt, alltså. Inte bara smala, utan även vältränade. Flera är med i skolans olika idrottslag, flera är så jävla snygga att man blir avundsjuk bara av att se dom i ögonvrån. Så. Jävla. Sorgligt. Jag räknade snabbt ihop oss, och vi är 19 tjejer i den klassen. Alla vill gå ner i vikt utom jag. JAG är den onormala.

Hur ändrar man det här? Om jag visste det hade jag ägnat varenda minut av varenda dag åt att fixa det som är trasigt i tjejers ögon. Vad fan ser dom när dom tittar i spegeln? Vem jämför dom sig med? Jag har komplex som jag vet andra kanske inte märker lika tydligt, så jag förstår hur det känns att vara obsessed med något kroppsligt. Men det här går djupare än så. Ni har varit svindåliga på att kommentera på sistone, men har jag nån tjej som läser den här bloggen och har nån teori, snälla, delge.

Det måste få er att vilja börja grina också. Eller är ni avtrubbade vid det här laget?

Feedback
Postat av: Johanna

Igår sa jag att jag skulle vilja skriva en bok om ätstörningar. Det jag fick tillbaka var. Men, varför det?



Det var enligt personen en "icke fråga". Dör på sånt, det är ett uttjatat ämne men det gör det inte mindre viktigt. Tills det blir bättre får vi väl fortsätta tjata.



Jag tycker att alla människor borde tvingas att gå en PS kurs, för att lära sig hur mycket bilder egentligen blir manipulerade. Tror att de allra flesta medelsvennson egentligen har brutalt dålig koll på hur mycket editerings jobb som ligger bakom varenda bild de ser varje dag.



2010-11-01 @ 20:46:57
URL: http://juanna.blogg.se/
Postat av: J

förövrigt tycker jag inte att du ska jobba med produkten om det går emot dina basala värderingar. be att få göra en antiätstörnings kampanj eller något istället. jag skulle vilja starta upp något som faktiskt hjälper folk. typ en plugin som affirmerar på inre värde varenda gång man öppnar upp sin browser eller något.



det skulle vara fint. jobbar med en kille nu som lever på att programmera applicationer. tänker concepta kring dethär, om du har några ideer skjut dom åt mitt håll (inte för att det behöver sägas men om det blir producerat får du självklart credd för det).



ta hand om dig.

J

2010-11-01 @ 20:51:52
URL: http://juanna.blogg.se/
Postat av: Cim

Vad härligt att höra, skönt att det finns fler som bryr sig. Det är absolut inte en icke-fråga, dummaste jag hört. Något som är så procentuellt gigantiskt över hela världen. Och då vet man ju såklart inte ens om mörkertalet. Vidrigt, är det.



Vi har en idé för produkten som jag är ganska stolt över, jag lägger upp den senare, vill gärna höra era åsikter. Men det är ett moraliskt dilemma. Jag har ju inget emot att folk försöker vara nyttiga, jag tränar själv och dricker aldrig läsk, osv. Men det är en så tunn linje och jag vill aldrig, aldrig gå över den.



Tycker om din idé, mailar absolut om nåt dyker upp i huvet.

2010-11-01 @ 21:21:07
Postat av: Nathalie

Håller med. Ämnet går aldrig ur tiden. Tjejer har alltid strävat efter att vara smala. Förutom på medeltiden då man hade klass och stil om man såg gravid ut utan att vara det.



Som du vet vill jag ju själv gå ner i vikt. Av andra anledningar än jag velat tidigare dock. Jag har hittat min nivå där jag trivs med mig själv, och det är allt som betyder något för mig. Jag vill känna mig fin inför mig själv, och om Viktor eller någon annan sen tycker att jag är snygg så är det bara en bonus.



Det är sorgligt, sorgligt, sorgligt hur unga tjejer präglas av hur man borde se ut. Och det klättrar längre ner i åldrarna. Lösningen, ja, den vet jag dessvärre inte...

2010-11-01 @ 21:53:54
URL: http://imdrivingfastnow.blogg.se/
Postat av: Elin

Gud, det är så svårt detta. Fy fan, det är ju verkligen helt jävla sjukt att alla räkcer upp handen förutom du. Samtidigt så visste jag det. Jag skulle alltid vara en av dem. Alla jag omges med hemma, och här, skulle vara en av dem. Nej vänta, jag vet ett undantag. Två; Marielle och Linnéa. Och Jenna ifs? Är så avunsdjuk på er för det. Vet inte vad man kan göra, fast det ska sägas att jag tror det här kurviga börjar bli vida accepterat och uppskattat bland tjejer nu mer och mer. Jag tycker det är sjukt sexigt med kurvor, och ju mer det snackas om det, desto mer snyggt blir det (precis som med alla trender). Men samtidigt vet jag inte om man ska propagera allt för mkt med kurvor och sexighet och whatever, för jag till exempel kan ju aldrig få sånna kurvor, du vet, yttepyttemidja, stora bröst och breda höfter, men ändå slank. Det är ju ännu svårare än att bli tunn som ett asplöv. Så det är ju inte som att min kroppsuppfattning blir bättre av det. I don't know. Glad att du bryr dig så mkt.. ska bli spännande att se idén. Puss

2010-11-02 @ 04:01:18
URL: http://www.elinelin.tumblr.com

Comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0